Jak postavit dům: část druhá

jak vybrat stavební firmu

Chystáte se na stavbu domu? Určitě nechcete nic podcenit a dobře děláte. Správným a promyšleným postupem můžete ušetřit spoustu peněz a času. A také nervů.

Pokud dům neplánujete postavit vlastními silami, případně s pomocí známých a přátel, určitě budete chtít sehnat stavební firmu, která práci odvede podle vašich představ. Otázka tedy zní, jak vybrat stavební firmu (a nebo případně subdodavatele) , která by nejlépe odpovídala vašim představám?

Stanovení kritérií

Před výběrem stavební firmy si nejprve poctivě sepište kritéria, podle kterých chcete firmu vybírat.

Podmínek výběru může být celá řada a závisí na tom, kolik chcete do stavby domu investovat, jak na stavbu spěcháte nebo jakou požadujete kvalitu. Obecně ale existují tato kritéria výběru stavební firmy:

Tuto možnost zvolíte zejména v případě, kdy máte omezené prostředky. Měli byste co nejpřesněji vědět, jako částku můžete vynaložit ihned, případně kdy budete mít k dispozici peníze a v jakých částkách. Pak můžete při jednáních s firmami vybrat tu, která se do vašeho rozpočtu je schopná vejít a respektuje vaše podmínky.

POZOR: občas se stává, že stavební firma záměrně odsouhlasí nižší částku, ale následně neustále cenu navyšuje. Volte proto pokud možno prověřenou firmu, která vám dokáže sestavit věrohodný rozpočet.

Pokud na stavbu domu spěcháte, budete nuceni vybírat z firem, které mají zrovna volné kapacity. Ne vždy se však může podařit nasmlouvat tu ideální firmu a budete možná muset udělat kompromis (horší kvalita, vyšší rozpočet atd.). Jestli žádné ústupky dělat nechcete, bude lépe, když upřednostníte kvalitu i za cenu, že stavba bude dokončena v pozdějším termínu.

POZOR: může se stát, že vám firma naslibuje, že stavbu dokončí ve vámi požadovaném termínu a pak dochází k odkladům. Opět proto vyberte pokud možno prověřenou firmu, která vám dokáže garantovat přesný termín dokončení stavby domu.

Jestli vás vyloženě netlačí čas a máte k dispozici dostatečnou finanční částku, určitě uděláte dobře, když dáte přednost kvalitě provedení. Přeci jen, stavba domu je velký projekt a pokud se něco zanedbá, může vás to stát mnoho nervů a také výdajů v budoucnosti na opravy a odstraňování nedostatků. Kvalitně odvedená práce může sice trvat déle a může stát více, ve výsledku se to ale mnohonásobně vyplatí.

Jak vybrat stavební firmu

Výběr firmy

Stavební firmu samozřejmě můžete najmout hned první, na kterou narazíte. Mnohem lepší ale bude pečlivě vybírat, ideálně formou výběrového řízení.

Jak poznáte kvalitní a spolehlivou firmu? Zjistěte si o možných dodavatelích dostatek informací. Hrát roli mohou například:

Optimálním řešením je nicméně oslovit více firem a udělat výběrové řízení, ve kterém zohledníte všechny podstatné faktory.

Je to velmi důležité, protože výběr špatné stavební firmy (nebo subdodavatele) se může vymstít v mnoha ohledech. Nedodržené rozpočty a termíny, konflikty, soudní tahanice atd., tomu všemu se určitě chcete vyhnout.

Jak by tedy váš postup při výběrovém řízení mohl vypadat?

Najděte si poradce

Pokud se v oblasti stavebnictví moc nevyznáte, určitě neuděláte žádnou chybu, když  sobě přizvete někoho, kdo se v tomto oboru dobře orientuje. Může to být váš známý, ale nebo třeba také odborný stavební dozor, který vám poradí, jak vybrat stavební firmu, pomůže jak s výběrovým řízením, tak dohledem nad stavbou samotnou.

Vypracujte poptávku

Vypracujte co nejpřesněji poptávku, aby oslovené stavební firmy mohly co nejlépe sestavit odpovídající nabídku. Co by tedy měla poptávka obsahovat:

Vaší představu o ceně můžete uvést, ale raději sestavení rozpočtu nechte na stavební firmě (dodavateli), zvýšíte tak šanci, že bude rozpočet sestaven odpovědně.

Oslovte dodavatele

Můžete například obvolat nebo obejít firmy ve vašem okolí, rozeslat poptávky e-mailem a nebo i případně poštou. Seznam stavebních firem naleznete na internetových portálech, například Firmy.cz, na Googlu apod. Můžete využívat i portály ceskestavby.cz, firmyzarohem.cz, poptavej.cz atd., kde zadáte poptávku elektronicky. To vám může ušetřit čas, protože firmy se budou ozývat samy, přičemž vám zašlou nezávazné nabídky.

Vyhodnoťe nabídky

Až se vám sejde dostatek nabídek, věnujte jim čas a všechno si pořádně prostudujte. Zjistěte, které nabídky nejlépe odpovídají vašim představám. Nedívejte se jen na nabízenou cenu, ale věnujte pozornost všem důležitým kritériím.

Můžete si udělat i užší výběr a jednotlivé firmy osobně navštívit, podívat se na jimi realizované stavby, zjistit si reference v okolí a podobně.

Když se vám ozve více dodavatelů, můžete také využít prostoru pro snížení ceny stavby. Zde to ale nepřehánějte, abyste neodradili kvalitní a spolehlivou firmu. Přistupujte k tomu s rozumem a netlačte cenu nesmyslně nízko. Jinak riskujete, že vyberete firmu, která vám pak bude cenu navyšovat v průběhu projektu.

Uzavřete smlouvu

Když máte vybranou firmu, ještě vás čeká podpis smlouvy o dílo. K tomu si ideálně přizvěte právníka a také stavební dozor, aby smlouva obsahovala vše potřebné a aby pro vás nebyla nevýhodná, respektive aby podmínky smlouvy byly vyvážené a aby byla minimalizována veškerá rizika.

Smlouva o dílo by měla obsahovat zejména:

Jste z Ústeckého, Karlovarského, Libereckého, Středočeského kraje nebo Prahy?
Hledáte kvalitní stavební firmu?

Jsme rodinná firma z Mostu s dlouholetou tradicí a nabízíme profesionální stavební, pokrývačské a instalatérské práce. Prohlédněte si fotogalerie našich posledních dokončených projektů a ozvěte se nám!

Kontakt

+420 777 634 182

zdenek.kuda@kz-stavby.cz

Zdeněk Kuda ml.
IČO: 03750213
Jugoslávská 1646/13
434 01  Most

Zdeněk Kuda st.
IČO: 14822121
DIČ: CZ6103181568
Jugoslávská 1646/13
434 01  Most